Close
Skip to content

РЪКАВИЦИ ЛАТЕКС

Нуждаете се от латексови ръкавици?

Ние от АЛДЕНА сме насреща.

Латексовите ръкавици са по-еластични спрямо нитрилните ръкавици и са много по устойчиви на разкъсване и продупчване в сравнение с виниловите ръкавици. Предлагаме висококачествена селекция еднократни ръкавици с търговската марка АЛДЕНА, покриващи всички строги изисквания, както на медицинския сектор, така и на индустрията. Налични са две опции – леко напудрени и без пудра. Ръкавиците от латекс АЛДЕНА са произведени в съответствие с изискванията на Европейската директива за Медицински Изделия 93/42/ЕИО и Европейската директива за Личните Предпазни Средства 89/686/ЕИО и покриват Европейските норми за качество EN 455 1/2/3, EN 420 и EN 374 2/3. Латексовите ръкавици АЛДЕНА пасват отлично на формата на ръцете и предоставят комфорт при целодневна употреба. Не е препоръчително да използването латексови ръкавици ако сте алергични към латекс. В тези случаи е по-добре да изберете нитрилни или винилови ръкавици.

Еднократните ръкавици от латекс АЛДЕНА позволяват първокласно изпълнение на множество задачи и манипулации. Те намират широко приложение, както сред професионалистите от най-различни сфери, така и в бита. Еластичността е една от ключовите характеристики на латекса, която го прави идеалният материал за производство на ръкавици за еднократна употреба. Всъщност латексовите ръкавици са по-еластични от нитрилните и имат по-добра устойчивост на разкъсване и дупчене от виниловите ръкавици.

Какво представлява Латекса?

Естественият латекс (или естественият каучук) се добива от сока на Каучуковото дърво (Hevea brasiliensis). Ако се направят нарези на съблото, тези растения отделят млечен сок, наречен латекс, който съдържа около 40% каучук. За да се отдели каучукът, латексът се пресича с оцетна или мравчена киселина. Полученият продукт се промива, валцува и суши. Суровият естествен каучук при стайна температура е мек и еластичен, с прекрасни свойства, но при температури под 15 °C става твърд, при по-нататъшно охлаждане – и крехък. При нагряване над 40 °C пък става мек, пластичен и лепкав, загубва еластичността си. Разтворим е в множество органични разтворители. На практика ценните свойства на естествения каучук се проявяват само при температури, близки до стайните. Решението на проблема се нарича вулканизация и е открита чрез многобройни опити от Чарлз Гудиър през 1839 г. При вулканизацията предварително смесеният с определено количество сяра каучук се загрява за няколко минути до 130 – 180 °C. След нея естественият каучук придобива постоянна еластичност в много широк температурен интервал, което е позволило масовата му употреба. По този начин се произвеждат и латексовите ръкавици.

Еластичността на латекса е основната му характеристика, която го прави идеалния материал за направа на ръкавици на еднократна употреба. Ръкавиците от латекс прилепват плътно към повърхността на ръката и предлагат отличен захват и чувствителност при допир. В допълнение към това латексовите ръкавици АЛДЕНА са произведени в съответствие с Европейската директива за Медицинските изделия 93/42/ЕИО за употреба в медицината, понеже предоставят отлична защита срещу предавани по кръвен път патогени и от други токсични вещества. Ето защо ръкавиците от латекс са най-широко използваните ръкавици за еднократна употреба от здравните специалисти.

Когато си помислите за думата „Латекс“, може би латексовите ръкавици за еднократна употреба са първият продукт, за който се сещате. Въпреки това латекса се използва за направата на много продукти, които употребяваме в ежедневието си, като например ластиците в дрехите, балоните, лепилата и много други. При някои хора честото съприкосновение с латекс може да провокира алергия към латекса или чувствителност към продукти съдържащи латекс. Честата употреба на продукти от латекс може да отключи чувствителност у някои хора и те да развият алергична реакция наречена дерматит. Виниловите или нитрилните ръкавици са алтернативата на латексовите ръкавици, когато има налице алергия към латекса. Тези ръкавици са произведени от синтетични материали и не съдържат протеините на естествения латекс отговорни за алергичните реакции.

Латексовите ръкавици предлагат отлична защита и лекота при изпълнението на различни манипулации и при извършването на разнообразни дейности. Ръкавиците от латекс са предпочитаният избор, както в медицинският сектор, така и в индустрията. Те намират широко приложение в медицинската и денталната практика, грижите за деца и възрастни хора, хранително-вкусовата промишленост, земеделието и ресторантьорството, професионалното и битово почистване, салоните за красота, автомобилните сервизи и в много други сфери.