Предимства на ръкавиците без пудра

С усъвършенстването на производствата и личните предпочитания на специалистите, ръкавиците без пудра набират голяма популярност последните десетилетия.

Защо да използвате ръкавици без пудра?

Ръкавиците без пудра са първенците по производство в света. Това е така поради факта, че са удобни за употреба при множество дейности.

Примерно, те са предпочитаният избор ръкавици в автомобилната индустрия. Когато ръкавиците с наличие на пудра биват поставени на ръката, във въздуха попадат малки части скорбяла, които представляват потенциален източник на замърсяване. Когато техниците поставят предното стъкло на автомобила, пудрата пречи за доброто залепяне на стъклото, което може да доведе впоследствие до течове. В случаите когато се боядисва, полира или залепва, частиците от пудрата ще доведат до несъвършенства и дефекти. Ето защо, ръкавиците без пудра са топ изборът при тези приложения.

Друго голямо предимство на ръкавиците без пудра е че те не цапат толкова колкото ръкавиците с пудра. Пудрата неизбежно остава следи и по ръцете, и по дрехите.  

Как се произвеждат ръкавиците без пудра?

От началото производителите са използвали пудра за направата на ръкавици без пудра. Те са я поставяли в калъпите за ръкавици, за да може по-лесно да се извадят готовите ръкавици. След това те са изплаквали ръкавиците веднъж, обръщали са ги наопаки и отново са ги изплаквали. С нарасналото търсене на този вид ръкавици, производителите разработили иновативни начини за създаване на ръкавиците без предварителното поставяне на пудра в калъпите.
Един начин да се премахне остатъчната пудра от ръкавиците е чрез хлоринация. Процесът се постига с хлорен газ или разтвор на хипохлорид и солна киселина. Хлоринацията намаля твърдостта на натуралния латекс, като прави ръкавиците по-лесни за поставяне, тъй като те се плъзгат по ръцете без да залепват за тях. Друго предимство на процеса е, че намалява и латексовите протеини в ръкавиците. Ето защо този вариант е по-разпространен за латексовите ръкавици.

Друг начин да се направят ръкавиците по-лесни за поставяне е с използването на полимерен слой. Той може да е направен от различни видове силикон, от акрил или хидрогел. Още докато ръкавиците са на калъпа, полимерният слой се поставя във вътрешността им. Тъй като полимерът има по-малко търкане с повърхността отколкото материала на ръкавицата, той допринася за по-лесно поставяне на ръкавиците. Полимерния слой е най-често използван при нитрилните ръкавици.