Какво се случва в салоните за маникюр

Маникюристите влизат в контакт с широк спектър химикали, някои от които са изключително вредни и добре познати като разрушители на ендокринната система. Сред тях са толуена, дибутил фталата и формалдехида. Толуенът е разтворител, който придава гладкост и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини гадене, главоболие, световъртеж, разсеяност.

Дибутил фталатът се използва като ароматизатор и може да причини ендокринни разстройства, репродуктивни проблеми-помятане и малформации и заболявания на дихателните пътища.

Формалдехидът може да доведе до рак, тежки алергични реакции, проблеми на дихателните пътища.

В Щатите се изчислява, че 96% от тези специалисти са жени и че обръщат внимание на своето здраве по време на работа. Те принципно са предупредени за вредите, които химикали могат да окажат на тяхното здраве. Най-бързият достъп до тези химикали е с вдишването на техните изпарения. Когато пилят и оформят изкуствените нокти на клиентката, които са направени от горните вредни съставки, частици могат да попаднат в системата на професионалистката. Също така акрилните лакове и течности са вредни за вдишване както от служителите в салона, така и от клиентите.

Други Опасности за здравето

Тези химикали не само че могат да повлияят негативно на репродуктивното здраве; те причиняват и физиологични неудобства по време на работа, но и след това. Според списание Безопасност и Здраве 44% от маникюристките в Бостън се оплакват от главоболие на работното място, а 28% със световъртеж и трудна концентрация по време на работа. Тези странични ефекти развалят какво качеството на работа на служителите, така и техния личен живот.
Освен от химикалите, с които работят ежедневно, маникюристите трябва да се предпазят и от патогените и гъбичните инфекции, които техните клиенти могат да им предадат по време на процедурата.

След тези притеснителни редове се поставя и сериозният въпрос:

Какво се прави за да се защитят служителите?

Има много варианти, които да попречат на маникюристите да дишат вредни химикали. Много салони преминават на маси с вентилаторчета, които насочват парите далеч от лицата на специалиста и клиента. Някои салони имат и вентилационна система, която да отново да спомага за бързото издърпване на вредните изпарения.

Собствениците на салони за красота трябва да разберат добре, че в името на здравето е много важно маникюристите да ползват еднократни консумативи за всеки клиент – санитарна маска и ръкавици, които да ги предпазват от химикалите, но и от евентуални зарази от клиента. След работа тези консумативи трябва да се изхвърлят подобаващо и използваните инструменти да се дезинфекцират добре.

Ръкавиците и дезинфектантите са ключа за предотвратяване на пренос на болести между специалиста и клиента, но и от един клиент на друг.