Close
Skip to content

История на еднократните ръкавиците

Идеята за използването на ръкавици за еднократна употреба възниква от желанието на един лекар да помогне на своята медицинска сестра да облекчи болезнените обриви, които се появяват на ръцете й след всека операция, на когато тя му асистира.

еднократни ръкавици история
През 1880г. д-р Уилям Стюард Хелстед (Dr. William Steward Halstead) става главен хирург в болница Джон Хопкинс в Балтимор. Неговата медицинска сестра Каролин Хемптън, която по-късно става негова съпруга, страда от тежка форма на дерматит, причинен от използваните по време на операции химикали. По това време се е приемало, че лекарите и сестрите не би следвало да развиват чувствителност към тези субстанции като ги използват с голи ръце. Д-р Хелстед възлага на компанията Goodyear да изработи специално за нея ръкавици от естествен латекс. Това нововъведение било толкова успешно, че скоро целият медицински персонал в болницата, който влизал в операции носел латексови ръкавици.
Ироничен е факта, че именно болницата Джон Хопкинс през 2008г. става първата голяма медицинска институция в Съединените Щати, която забранява използването на латексови ръкавици, в опит да отстрани възникването на алергичните реакции към латекса.
Разработването на синтетичен каучук започва, поради недостига и голямата нужда от натурален латекс по време на Първата световна война. Нитрилния бутадиен каучук е разработен през 1931г. от немските химици Ерих Конрад и Едуард Чункур. В края на 60-те години компанията Reichhold Industries започва да предлага на пазара нитрил за ръкавици.
През 1991г. Нийл Тилотсон и Люк ДеБекер (Neil Tillotson and Luc DeBecker) получават патент за технология на нитрилни ръкавици за преглед, след като произвеждат ръкавици за еднократна употреба изцяло от нитрил. В началото на нитрилните ръкавици се гледало със скептицизъм в медицинските среди, но за кратко време те добиват огромна популярност в индустрията. Това се дължало на факта, че ръкавиците от нитрил не само предпазват от по-широка гама химически агенти в сравнение с латексовите ръкавици, но и че при тях отсъства риска от възникване на алергични реакции.
За периода от 1990г. до 2000г. става все по-видна нуждата от лични предпазни средства на работното място и съответно ръкавиците за еднократна употреба намират все по-често своето приложение в ежедневните задачи на професионалистите от различи сфери. Нитрилните ръкавици отдавна са доказали своите качества и сред здравните специалисти и са широко използвани от професионалистите в медицинския сектор.